Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψης)

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψης), είναι ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα μετά την αρχική επιλογή.

 

Η σωστή εγκατάσταση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψης) είναι βασική προϋπόθεση για να απολαύσετε τα πλήρη οφέλη από ένα κορυφαίο τέτοιο σύστημα, όπως το Finoclima, και να βελτιώσετε στο μέγιστο βαθμό την ενεργειακή απόδοση ενός σπιτιού ή κτιρίου.

Ακολουθώντας τις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να κάνετε την ιδανική εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψης) Finoclima, και να μειώσετε ραγδαία το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού ή του κτιρίου στο οποίο το εφαρμόζετε.

1. Προετοιμασία εγκατάστασης και υπόστρωμα

Πριν την εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, το υπόστρωμα πρέπει να είναι καθαρό, σχετικά ομαλό και ικανό να φέρει φορτία. Σε οπτοπλινθοδομή συνιστάται το κλείσιμο των πιθανών οπών στα τούβλα (π.χ. μπατική), ενώ πρέπει να έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος στεγνώματος των επιφανειών σκυροδέματος και των επιχρισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση (νέα ή υπάρχουσα κατασκευή) συνιστάται ο έλεγχος της επιπεδότητας του υποστρώματος καθώς επηρεάζει σημαντικά την αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Σε νέες κατασκευές, πριν την εγκατάσταση της θερμοπρόσοψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, να έχουν τοποθετηθεί οι ψευτόκασες και να έχουν στεγανοποιηθεί όλες οι επιφάνειες που προβλέπει η μελέτη. Οι σκαλωσιές θα πρέπει να είναι καλυμμένες με λινάτσες ή άλλα πανιά προστατεύοντας τα μέρη του συστήματος από την ηλιακή ακτινοβολία και τη βροχή για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Η θερμοκρασία κατά την εφαρμογή του συστήματος θα πρέπει να είναι μεταξύ 5°C και 35°C.

2. Αρχίζοντας την εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης – Τοποθέτηση των θερμομονωτικών πλακών

Πριν την τοποθέτηση των πλακών οι όψεις αλφαδιάζονται, μπαίνουν τα απαραίτητα «ράμματα» και τοποθετείται ο οδηγός εκκίνησης με χρήση ειδικών βυσμάτων και αποστατών. Οι πλάκες τοποθετούνται απαραιτήτως «σταυρωτά», όπως στην οπτοπλινθοδομή, ακόμα και στις γωνίες του κτιρίου και τα ανοίγματα, φροντίζοντας να μη δημιουργούνται κενά μεταξύ τους ή αποκλίσεις από την επιπεδότητα.

Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης - θερμοπρόσοψης

Εικόνα 1.  Πριν την εγκατάσταση των πλακών του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης

 

Οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται με το ειδικό κονίαμα συγκόλλησης FC 1100 το οποίο εφαρμόζεται συνήθως περιμετρικά και σημειακά στο κέντρο της πλάκας ώστε να μπορεί να απορροφήσει τις ανωμαλίες του υποστρώματος. Σε περίπτωση επαρκούς επιπεδότητας του υποστρώματος το κονίαμα συγκόλλησης εφαρμόζεται χτενιστά με οδοντωτή σπάτουλα, επιτυγχάνοντας πλήρη κάλυψη της επιφάνεια της πλάκας και μειωμένη κατανάλωση.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους χρόνους εργασιμότητας των μιγμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη πρόσφυση των πλακών.

 

Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης - θερμοπρόσοψης

Εικόνα 2

 

Τυχόν κενά και αρμοί που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, πρέπει να γεμίζονται είτε με κομμάτια του μονωτικού, είτε με ειδικό αφρό πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης. Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των θερμομονωτικών πλακών, ακολουθεί εξομάλυνση της επιφάνειας με ειδικό τριβείο ώστε τελικά να παραδοθεί απόλυτα ομαλή και επίπεδη.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την τοποθέτηση των πλακών γύρω από ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ.) καθώς δεν πρέπει να δημιουργούνται οριζόντιοι και κάθετοι αρμοί.

 

Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης - θερμοπρόσοψης

Εικόνα 3. Τοποθέτηση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης γύρω από ανοίγματα

 

3. Μηχανική στερέωση των θερμομονωτικών πλακών

Η μηχανική αγκύρωση κατά την εγκατάσταση των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης παρέχει επιπλέον στήριξη σε περίπτωση εφαρμογής σε πολυώροφα κτίρια λόγω των ανεμοπιέσεων που προκαλούνται, σε περιπτώσεις που η επικόλληση γίνεται σε αδύναμα υποστρώματα (παλιοί σοβάδες), αλλά και σε περιπτώσεις υψηλής σεισμικότητας.

Ιδιαίτερα στις θερμοπροσόψεις με πετροβάμβακα η μηχανική στήριξη είναι απαραίτητη εξαιτίας του αυξημένου βάρους του συστήματος (περίπου 18 kg/m2 για πάχος 5cm). Τοποθετούνται 4-6 αγκύρια ανά m2 με βάθος αγκύρωσης τουλάχιστον 4cm, ανάλογα με τον τύπο του υποστρώματος.

 

Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης - θερμοπρόσοψης

Εικόνα 4

 

4. Τοποθέτηση των ειδικών τεμαχίων και του πλέγματος ενίσχυσης του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης

Τα ειδικά τεμάχια όπως τα γωνιόκρανα, οι νεροσταλλάκτες και τα προφίλ αρμών διαστολής, τοποθετούνται όπου απαιτείται με το ειδικό συγκολλητικό κονίαμα FC 1100. Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των ακμών των ανοιγμάτων με ειδικά τεμάχια λωρίδων υαλοπλέγματος 30x40cm.

 

Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης - θερμοπρόσοψης

Εικόνα 5

 

Επίσης, το ειδικό κονίαμα FC 1100 χρησιμοποιείται και για τη στρώση εξομάλυνσης και ενίσχυσης των θερμομονωτικών πλακών, καθώς είναι ικανό να λειτουργήσει και ως κονίαμα ενίσχυσης της επιφάνειάς τους, ενώ παράλληλα γίνεται εμβάπτιση του ειδικού αλκαλίμαχου υαλοπλέγματος 160g/m2. Οι στρώσεις του υαλοπλέγματος πρέπει απαραιτήτως να επικαλύπτονται κατά 10cm στις πλευρές και στις άκρες ώστε να διασφαλίζεται η κατανομή των τάσεων των θερμομονωτικών πλακών και η συνέχεια της θωράκισης του συστήματος. Το κονίαμα ενίσχυσης μπορεί να εφαρμοστεί είτε με μηχανή ψεκασμού, είτε με σπάτουλα.

Ως υλικό ενίσχυσης της επιφάνειας των θερμομονωτικών πλακών μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά το οργανικό ινοπλισμένο επίχρισμα FC 1100 ORGANIC σε πάχος 2-3mm, προσφέροντας αυξημένη ελαστικότητα και αντιρηγματική προστασία στη θερμοπρόσοψη. Η χρήση του έτοιμου οργανικού επιχρίσματος FC 1100 ORGANIC διευκολύνει και επιταχύνει γενικά το στάδιο αυτό εξαιτίας της εργασιμότητας και της ετοιμόχρηστης φύσης του προϊόντος. Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με πετροβάμβακα παρουσιάζουν αυξημένες καταναλώσεις για την ενίσχυση της επιφάνειάς τους εξαιτίας της αδυναμίας επεξεργασίας των πλακών μετά την τοποθέτηση για εξασφάλιση επιπεδότητας.

5. Εφαρμογή των διακοσμητικών επιχρισμάτων τελικής στρώσης

Η εφαρμογή της τελικής διακοσμητικής επίστρωσης γίνεται μετά από περίπου 7 ημέρες, επιλέγοντας μέσα από την μεγάλη γκάμα επιχρισμάτων τελικής στρώσης, οργανικής (FC 1300) ή ανόργανης βάσης (FC 1200), των Σ.Ε.Θ. FINOCLIMA.

Οργανικά επιχρίσματα FC 1300

Τα οργανικά επιχρίσματα των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης FINOCLIMA ανάλογα με τη σύστασή τους διακρίνονται σε ακρυλικής βάσης (FC 1300 ACRYL & FC 1300 SILOXANE) ή σιλικονούχας βάσης (FC 1300 SILICONE). Είναι έτοιμα σε μορφή πάστας και εφαρμόζονται με σπάτουλα ή κατάλληλη μηχανή ψεκασμού. Η εφαρμογή τους πραγματοποιείται αφού η επιφάνεια προετοιμαστεί με τα κατάλληλα αστάρια ACRYLIC PRIMER 1350 και SILICONE PRIMER 1450.

Τόσο τα αστάρια, όσο και τα οργανικά επιχρίσματα τελικής στρώσης, μπορούν να χρωματιστούν στην επιθυμητή απόχρωση σύμφωνα με το χρωματολόγιο 260 αποχρώσεων FINOCLIMA COLOUR PALETTE το οποίο περιλαμβάνει αποχρώσεις που βασίζονται σε ανόργανες χρωστικές οι οποίες προσφέρουν τη μέγιστη ανθεκτικότητα στην UV ηλιακή ακτινοβολία.

Τα οργανικά επιχρίσματα χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές αντοχές στις συνθήκες του περιβάλλοντος καθώς και ιδιαίτερα αυξημένη ελαστικότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα ανόργανα επιχρίσματα. Το πάχος της στρώσης τους είναι μικρό και εξαρτάται από το μέγεθος του κόκκου των αδρανών που περιέχουν.

Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι σε άμεση συνάρτηση με την κοκκομετρία η οποία κυμαίνεται από 1,0mm έως 2,4mm αποδίδοντας λιγότερο ή περισσότερο ομαλή τελική επιφάνεια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης διακοσμητικής επιφάνειας τύπου γραφιάτο. Η κατανάλωσή τους είναι ανάλογη της κοκκομετρίας τους, περίπου 1,8-3,2 kg/m2.

Ανόργανα επιχρίσματα FC 1200

Τα ανόργανα επιχρίσματα των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης  FINOCLIMA είναι ασβεστο-τσιμεντοκονιάματα, ιδιαίτερα εμπλουτισμένα με πολυμερείς ρητίνες και υδροφοβικά πρόσθετα. Διατίθενται σε ξηρή μορφή, σε σακί, και εφαρμόζονται είτε με ειδικές μηχανές ανάμειξης-εκτόξευσης, ή με το χέρι όπως ο κλασικός σοβάς τελικής στρώσης. Για την εφαρμογή τους δεν απαιτείται η προετοιμασία της επιφάνειας με κάποιο ειδικό αστάρι, ωστόσο μπορεί προαιρετικά να χρησιμοποιηθεί το χαλαζιακό αστάρι πρόσφυσης FINO-CONTACT.

Μπορούν να χρωματιστούν στην επιθυμητή απόχρωση σύμφωνα με το χρωματολόγιο NATURAL COLOUR CREATIONS, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση με τον συνδυασμό των φυσικών χρωστικών σε μορφή σκόνης NATURAL COLOURS. Η φυσική ανόργανη σύσταση, τόσο των επιχρισμάτων, όσο και των χρωστικών NATURAL COLOURS, καθιστά τις παραγόμενες τελικές αποχρώσεις απόλυτα σταθερές στην UV ηλιακή ακτινοβολία. Οι αποχρώσεις των ανόργανων επιχρισμάτων χαρακτηρίζονται από την ανομοιομορφία της τελικής επιφάνειας αποδίδοντας ένα περισσότερο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος. Χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές ιδιότητες διαπνοής και πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα σε έντονα διαβρωτικές συνθήκες όπως είναι το παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Παρέχονται σε δύο κοκκομετρίες (1,0mm για λείο φινίρισμα και 3,5mm για διακοσμητικό αποτέλεσμα τύπου γραφιάτο), εφαρμόζονται σε μεγαλύτερο πάχος στρώσης (περίπου 5-6mm) και η κατανάλωση κυμαίνεται περίπου σε 6-7 kg/m2.

Η ιδιαίτερη σημασία της Ζώνης Υψηλής Στεγάνωσης κατά την εγκατάσταση των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης

Η διάρκεια της αξιόπιστης λειτουργίας ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης  εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο προστασίας των θερμομονωτικών πλακών από την υγρασία που γίνεται κατά την εγκατάστασή του. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καθοριστεί περιμετρικά του κτιρίου η περιοχή που πρέπει να προστατευτεί από την ανιούσα υγρασία. Η Ζώνη Υψηλής Στεγάνωσης δημιουργείται περιμετρικά στο κτίριο με ελάχιστο πλάτος τα 50cm πάνω από την στάθμη του περιβάλλοντος χώρου, είτε είναι μπαλκόνια, είτε πεζοδρόμια, ενώ σε περίπτωση φυτεύσεων θα πρέπει να συνεχίζεται και μέσα στο έδαφος.

Χρησιμοποιείται εξειδικευμένο ελαστικό στεγανωτικό υλικό HYDROSEAL ELASTIC ή HS 7000 FIBRO-FLEX σε δύο στρώσεις, ενώ στη ζώνη αυτή τοποθετούνται θερμομονωτικές πλάκες EPS υψηλής πυκνότητας (EPS 200) ή θερμομονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης XPS.

Στην περίπτωση φυτεμένου εδάφους, η θερμομονωτική πλάκα που βρίσκεται μέσα σε αυτό αλλά και για 5-10cm πάνω από αυτό, θα πρέπει να στεγανοποιείται στην επιφάνειά της για επιπλέον προστασία από την υγρασία, ενώ πάνω από τη στρώση συνιστάται η τοποθέτηση αποστραγγιστικής μεμβράνης.

Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης - θερμοπρόσοψης

Εικόνα 6. Ζώνη υψηλής στεγάνωσης κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης

 

Επισκευή – Ανακαίνιση των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης 

Η επισκευή ή η αισθητική ανακαίνιση της όψης των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης απαιτείται σε περιπτώσεις που ένα σύστημα μπορεί να παρουσιάσει τριχοειδείς ρωγμές ή όταν το χρώμα του τελικού επιχρίσματος υποστεί αλλοίωση λόγω αυξημένης καταπόνησης από περιβαλλοντικούς ή ανθρωπογενείς παράγοντες. Η εμφάνιση τριχοειδών (ή και μεγαλύτερων) ρωγμών στην επιφάνεια μιας θερμοπρόσοψης μπορεί να οφείλεται στη μη-τήρηση των απαραίτητων κανόνων κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, την εφαρμογή μη-πιστοποιημένου συστήματος ή την ανεπαρκή μελέτη της κατάστασης του κτιρίου πριν την εγκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδιόρθωση της τελικής όψης ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την εφαρμογή του εύκαμπτου παστώδη σιλικονούχου σοβά ρολού FC 1300 FLEX-ROLL SILICONE, ενός λεπτόκοκκου σοβά αυξημένης καλυπτικότητας και ελαστικότητας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ισχυρή υδροφοβία και τη δυνατότητα γεφύρωσης τριχοειδών ρωγμών.

Ο FC 1300 FLEX-ROLL SILICONE χρωματίζεται σύμφωνα με το χρωματολόγιο COLOUR PALETTE και η εφαρμογή πραγματοποιείται με τη χρήση ρολού σε δύο χέρια και συνολική κατανάλωση 1,5 kg/m2.

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητά του. Ο τύπος θερμομόνωσης που θα επιλέξετε θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού ή κτιρίου που αυτό θα εφαρμοστεί.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, η οποία εξασφαλίζει την καλή απόδοσή του και τη μακροβιότητά του, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες συντήρησής του.